top of page
Buscar
  • Foto del escritorManel Pérez Marín

Follow-me

Actualizado: 12 abr

(Activitats amb drons Tello)


INTRODUCCIÓ

Aquest document contextualitza i concreta una activitat o projecte d'aula que haurà de formar part d'una Unitat Formativa d'un Mòdul d'un Cicle Formatiu.


Dissenyat en format de fitxa genèrica inclou uns punts bàsics que han de servir de guia i suport per desenvolupar (programar) l'activitat o el projecte que proposeu.


CONTEXTUALITZACIÓ

Completeu les dades de la taula per contextualitzar l’activitat o el projecte.



FAMÍLIA PROFESSIONAL

Informàtica i comunicació

TÍTOL

Sistemes microinformàtics en xarxa

MÒDUL

Mòdul 13: Projecte

UNITAT FORMATIVA

Unitat formativa 01: Crèdit de Síntesi


ACTIVITAT O PROJECTE


Títol

Follow-me

Sessions (hores)

20 hores (1 Setmana)

Descripció

Treball a desenvolupar en grups de 2 0 3 alumnes per demostrar coneixements adquits el llarg de la seva formació i en éspecial al Mòdul 14: Introducció a la programació

Enunciat

Desenvolupar una solució informàtica aplicada a un dron (Telló) i programada en Python.

La proposta s'ha d'argumentar i explicar amb tot luxe de detalls el seu objectiu. Un cop entregada la resolució s'haurà de fer una exposició i presentació del producte final

Material de suport a l'aula


COMPETÈNCIA GENERAL

La competència general d’aquest títol consisteix a instal·lar, configurar i mantenir sistemes microinformàtics, aïllats o en xarxa, així com xarxes locals en petits entorns, assegurant-ne la funcionalitat i aplicant els protocols de qualitat, seguretat i respecte al medi ambient establerts.


COMPETÈNCIES PROFESSIONALS, PERSONALS i SOCIALS

Els resultats d’aprenentatge i els continguts del mòdul professional M12 capaciten a l’alumnat per a assolir les següents competències professionals, personals i socials (CPPeS):


a) Determinar la logística associada a les operacions d’instal·lació, configuració i manteniment de sistemes microinformàtics, interpretant-ne la documentació tècnica associada i organitzant els recursos necessaris.

 

 

b) Muntar i configurar ordinadors i perifèrics, assegurant-ne el funcionament en condicions de qualitat i seguretat.

 

 

c) Instal·lar i configurar programari bàsic i d’aplicació, assegurant-ne el funcionament en condicions de qualitat i seguretat.

 

d) Replantejar el cablejat i l’electrònica de xarxes locals en petits entorns i la seva connexió amb xarxes d’àrea extensa, canalitzant a un nivell superior els supòsits que així ho requereixin.

 

e) Instal·lar i configurar xarxes locals cablejades, sense fil o mixtes, i la seva connexió a xarxes públiques, assegurant-ne el funcionament en condicions de qualitat i seguretat.

 

f) Instal·lar, configurar i mantenir serveis multiusuari, aplicacions i dispositius compartits en un entorn de xarxa local, atenent les necessitats i requeriments especificats.

 

g) Realitzar les proves funcionals en sistemes microinformàtics i xarxes locals, localitzant i diagnosticant disfuncions per comprovar i ajustar el funcionament.

 

h) Mantenir sistemes microinformàtics i xarxes locals, substituint-ne, actualitzant-ne i ajustant-ne els components per assegurar el rendiment del sistema en condicions de qualitat i seguretat.

 

i) Executar procediments establerts de recuperació de dades i aplicacions davant fallades i pèrdues de dades en el sistema per garantir la integritat i disponibilitat de la informació.

 

j) Elaborar documentació tècnica i administrativa del sistema, complint les normes i reglamentació del sector, per al seu manteniment i l’assistència al client.

 

k) Elaborar pressupostos de sistemes a mida complint els requeriments del client.

 

l) Assessorar i assistir el client, canalitzant a un nivell superior els supòsits que ho requereixin per trobar solucions adequades a les necessitats d’aquest.

 

m) Organitzar i desenvolupar el treball assignat mantenint unes relacions professionals adequades en l’entorn de treball.

 

n) Mantenir un esperit constant d’innovació i actualització en l’àmbit del sector informàtic.

 

o) Utilitzar els mitjans de consulta disponibles, seleccionant-ne el més adequat en cada cas per resoldre en temps raonable els problemes que es presentin.

 

p) Aplicar els protocols i normes de seguretat, qualitat i respecte al medi ambient en les intervencions realitzades.

 

q) Complir amb els objectius de la producció, col·laborant amb l’equip de treball i actuant conforme als principis de responsabilitat i tolerància.

 

r) Adaptar-se a diferents llocs de treball i noves situacions laborals originats per canvis tecnològics i organitzatius en els processos productius.

 

s) Resoldre problemes i prendre decisions individuals seguint les normes i procediments establerts definits dintre de l’àmbit de la seva competència.

 

t) Exercir els seus drets i complir amb les obligacions derivades de les relacions laborals, d’acord amb la legislació vigent.

 

u) Gestionar la seva carrera professional, analitzant les oportunitats d’ocupació, autoocupació i aprenentatge

 

v) Crear i gestionar una petita empresa, realitzant un estudi de viabilitat de productes, planificació de la producció i comercialització.

 

x) Participar de forma activa en la vida econòmica, social i cultural, amb una actitud crítica i responsable.

 

y) Interpretar en llengua anglesa documents tècnics senzills i les comunicacions bàsiques en els circuits d’una empresa del sector informàtic.


OBJECTIUS I COMPETÈNCIES

Els resultats d’aprenentatge i els continguts del mòdul professional M12 capaciten a l’alumnat per a assolir els següents objectius generals (OG):


a) Organitzar els components físics i lògics que formen un sistema microinformàtic, interpretant-ne la documentació tècnica per aplicar els mitjans i mètodes adequats a la seva instal·lació, muntatge i manteniment.

 

b) Identificar, acoblar i connectar components i perifèrics utilitzant les eines adequades, aplicant procediments, normes i protocols de qualitat i seguretat, per muntar i configurar ordinadors i perifèrics


c) Reconèixer i executar els procediments d’instal·lació de sistemes operatius i programes d’aplicació, aplicant protocols de qualitat, per instal·lar i configurar sistemes microinformàtics.


d) Representar la posició dels equips, línies de transmissió i altres elements d’una xarxa local, analitzant la morfologia, condicions i característiques del desplegament, per replantejar el cablejat i l’electrònica de la xarxa.


e) Ubicar i fixar equips, línies, canalitzacions i altres elements d’una xarxa local cablejada, sense fil o mixta, aplicant procediments de muntatge i protocols de qualitat i seguretat, per instal·lar i configurar xarxes locals.


f) Interconnectar equips informàtics, dispositius de xarxa local i de connexió amb xarxes d’àrea extensa, executant els procediments per instal·lar i configurar xarxes locals


g) Localitzar i reparar avaries i disfuncions en els components físics i lògics per mantenir sistemes microinformàtics i xarxes locals.


h) Substituir i ajustar components físics i lògics per mantenir sistemes microinformàtics i xarxes locals. 


i) Interpretar i seleccionar informació per elaborar documentació tècnica i administrativa, vetllant per l’ús d’estratègies i tècniques de redacció i comunicació no sexistes.


 j) Valorar el cost dels components físics, lògics i la mà d’obra, per elaborar pressupostos. 


k) Reconèixer característiques i possibilitats dels components físics i lògics per assessorar i assistir clients. 


l) Detectar i analitzar canvis tecnològics per triar noves alternatives i mantenir-se actualitzat dins el sector.


m) Reconèixer i valorar incidències, determinant-ne les causes i descrivint-ne les accions correctores per resoldre-les .


n) Analitzar i descriure procediments de qualitat, prevenció de riscos laborals i mediambientals, assenyalant les accions a realitzar en els casos definits per actuar d’acord amb les normes estandarditzades.


o) Valorar les activitats de treball en un procés productiu, identificant-ne l’aportació al procés global per aconseguir els objectius de la producció. 


p) Identificar i valorar les oportunitats d’aprenentatge i ocupació, analitzant les ofertes i demandes del mercat laboral per gestionar la seva carrera professional. 


q) Reconèixer les oportunitats de negoci, identificant i analitzant demandes del mercat per crear i gestionar una petita empresa. 


r) Reconèixer els seus drets i deures com a agent actiu en la societat, analitzant el marc legal que regula les condicions socials i laborals per participar com a ciutadà democràtic. 


s) Reconèixer i seleccionar el vocabulari tècnic bàsic i les expressions més habituals en llengua anglesa per interpretar documentació tècnica senzilla i comunicar-se en situacions quotidianes a l’empresa.


RESULTATS D’APRENENTATGE I CRITERIS D’AVALUACIÓ

RA1 Instal·la, configura i actualitza el maquinari:


Criteris d’avaluació

1.a  Prepara l’entorn de treball per a la instal·lació del maquinari.

1.b Diferencia els components del maquinari i del programari.

1.c Verifica les connexions elèctriques dels diferents components del maquinari.

1.d Comprèn el contingut de cada manual d’instal·lació i interpreta els processos de treball.

1.e Elabora la documentació de la instal·lació, incloent-hi els diagrames de connexió i la configuració dels diferents dispositius implicats.

1.f Col·labora amb l’equip de treball de forma proactiva.(*)

1.g Respecta l’horari establert per l’organització.(*)   1.h Realitza explicacions mitjançant exposició oral del treball realitzat.(*)   1.i Identifica els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil.(*)   1.j Determina les aptituds i actituds requerides per a l’activitat professional relacionada amb el perfil.(*)   1.k Realitza la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpies per a la presa de decisions.(*)   1.l Preveu les alternatives d’autoocupació als sectors professionals relacionats amb el perfil.(*)

RA2 Instal·la, configura i actualitza sistemes operatius.


Criteris d’avaluació


2.a Analitza el maquinari sobre el qual s'instal·larà i/o configurarà i/o actualitzarà l'entorn monolloc i en xarxa.

2.b Interpreta la documentació de la instal·lació i configuració del sistema.

2.c Implanta el sistema.

2.d Realitza operacions bàsiques d'administració i manteniment de sistemes operatius.

2.e Realitza els plans de manteniment i administració de seguretat.(*)

2.f Implementa els tipus d'accés al sistema tant físics com lògics.(*)

2.g Configura la programació de còpies de seguretat, segons la periodicitat i procediments establerts.(*)

2.h Configura l’accés de l’ordinador a la xarxa.

2.i Realitza tasques de gestió de dominis i serveis de directoris i comparteix recursos.

2.j Integra llocs de treball i serveis a la xarxa fixa i mòbil.

2.k Documenta la implantació del sistema operatiu orientada a l'usuari final.

2.l Elabora la documentació de les incidències més comunes.

2.m Col·labora amb l’equip de treball de forma proactiva.(*)

2.n Respecta l’horari establert per l’organització.(*)

2.o Realitza explicacions mitjançant exposició oral del treball realitzat.(*)

2.p Identifica els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil.(*)

2.q Determina les aptituds i actituds requerides per a l’activitat professional relacionada amb el perfil.(*)

2.r Realitza la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpies per a la presa de decisions.(*)

2.s Preveu les alternatives d’autoocupació als sectors professionals relacionats amb el perfil.(*)


RA3 Realitza l'explotació dels serveis de xarxa


Criteris d’avaluació


3.a Implanta una xarxa local, segons requeriments.

3.b Configura els elements de la xarxa.

3.c Manté la informació de serveis de xarxa.

3.d Utilitza el programari de diagnosi per detectar incidències.

3.e Interpreta les incidències reportades.

3.f Diagnostica les avaries més usuals en l'explotació d'una xarxa local.

3.g Es comunica amb l'usuari/ària per tal de prestar servei d'assistència segons protocol.

3.h Implanta el programari d'accés a Internet.

3.i Configura el servei de correu electrònic i transmissió d'arxius.

3.j Configura el servei de pàgines web i proxy.

3.k Instal·la i configura un tallafocs en un equip o servidor.(*)

3.l Col·labora amb l’equip de treball de forma proactiva.(*)

3.m Respecta l’horari establert per l’organització.(*)

3.n Realitza explicacions mitjançant exposició oral del treball realitzat.(*)

3.o Identifica els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil.(*)

3.p Determina les aptituds i actituds requerides per a l’activitat professional relacionada

amb el perfil.(*)

3.q Realitza la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpies per a la presa de decisions.(*)

3.r Preveu les alternatives d’autoocupació als sectors professionals relacionats amb el perfil.(*)


RA4 Implanta aplicacions ofimàtiques


Criteris d’avaluació


4.a Aplica els passos en la implantació d’una aplicació informàtica.

4.b Documenta la implantació de l'aplicació.

4.c Utilitza plantilles i formularis d'entrada i de sortida.

4.d Elabora documents amb bases de dades ofimàtiques.

4.e Aplica les mesures de compliment legislatiu corresponent en la gestió de les dades.(*)

4.f Realitza còpies de seguretat de les dades del sistema.

4.g Elabora guies d'explotació per als usuaris finals.

4.h Realitza operacions de gestió del correu i agenda electrònica.

4.i Manipula, captura i edita imatges digitals.

4.j Manipula, captura i edita vídeos.

4.k Aplica tècniques de suport en l'atenció a l'usuari.

4.l Escriu i prova programes senzills reconeixent i aplicant els fonaments de la

programació.(*)

4.m Utilitza funcions de les llibreries que proporciona el llenguatge de programació.(*)

4.n Comenta i documenta adequadament els programes realitzats.(*)

4.o Col·labora amb l’equip de treball de forma proactiva.(*)

4.p Respecta l’horari establert per l’organització.(*)

4.q Realitza explicacions mitjançant exposició oral del treball realitzat.(*)

4.r Identifica els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil.(*)

4.s Determina les aptituds i actituds requerides per a l’activitat professional relacionada amb el perfil.(*)

4.t Realitza la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpies per a la

presa de decisions.(*)

4.u Preveu les alternatives d’autoocupació als sectors professionals relacionats amb el perfil.(*)


RA5 Utilitza amb destresa aplicacions web


Criteris d’avaluació


5.a Utilitza eines d’ofimàtica web.

5.b Utilitza gestors d'arxius web.

5.c Implanta gestors de continguts.

5.d Implementa un lloc web a partir de diversos documents HTML.(*)

5.e Escriu i prova programes senzills reconeixent i aplicant els fonaments de la programació.(*)

5.f Utilitza funcions de les llibreries que proporciona el llenguatge de programació.(*)

5.g Comenta i documenta adequadament els programes realitzats.(*)

5.h Aplica criteris de seguretat en la compartició web.(*)

5.i Aplica les mesures de compliment legislatiu corresponent en la gestió de les dades.(*)

5.j Col·labora amb l’equip de treball de forma proactiva.(*)

5.k Respecta l’horari establert per l’organització.(*)

5.l Realitza explicacions mitjançant exposició oral del treball realitzat.(*)

5.m Identifica els itineraris formatius i professionals relacionats amb el perfil.(*)

5.n Determina les aptituds i actituds requerides per a l’activitat professional relacionada

amb el perfil.(*)

5.o Realitza la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpies per a

la presa de decisions.(*)

5.p Preveu les alternatives d’autoocupació als sectors professionals relacionats amb el

perfil.(*)


CONTINGUT

1. Orientació professional 

1.1 Perfil personal.

1.2 Perfil formatiu.

1.3 Perfil professional.


2. Gestió i organització de projectes

2.1 Requeriments d’un projecte. Requeriments funcionals i no funcionals.

2.2 Estudi de viabilitat.

2.3 Fases d’un projecte. Terminis d’execució.

2.4 Objectius i abast d’un projecte.

2.5 Activitats necessàries per a la realització d’un projecte.

2.6 Pressupost econòmic. Recursos materials i personals.

2.7 Possibilitats de finançament per a la posada en marxa del projecte.

2.8 Documentació necessària per al disseny d’un projecte.

2.9 Qualitat del projecte: aspectes a controlar.


3. Planificació de l’execució del projecte.

3.1 Tasques a realitzar.

3.2 Recursos i logística necessaris per a cada tasca.

3.3 Permisos i autoritzacions necessaris per dur a terme les tasques.

3.4 Procediments per a l’actuació o execució de les tasques.

3.5 Riscos inherents a l’execució. Pla de prevenció de riscos i mitjans necessaris.

3.6 Assignació de recursos materials i humans segons el temps d’execució.

3.7 Valoració econòmica per a l’execució del projecte.

3.8 Documentació necessària per a l’execució d’un projecte.


4. Definició de procediments per al seguiment i control en l’execució del projecte.

4.1 Procediment d’avaluació de les activitats o intervencions realitzades durant la realització de les activitats.

4.2 Indicadors de qualitat per realitzar l’avaluació del projecte.

4.3 Procediment per al registre i avaluació de les incidències que es puguin presentar durant l’execució del projecte, la seva possible solució i registre.

4.4 Procediment per a la solució de les incidències registrades.

4.5 Procediment per a la gestió i registre dels canvis en els recursos i en les tasques.

4.6 Documentació necessària per a l’avaluació de les activitats i el projecte.

4.7 Procediment per a la participació en l’avaluació dels usuaris i documents específics.

4.8 Sistema per garantir el compliment del plec de condicions del projecte quan aquest existeix.


5 Execució d’una part del projecte, aplicant els processos i tècniques pròpies de l’administració de sistemes informàtics en xarxa.

5.1 Continguts de la resta de mòduls del cicle.


 ACTIVITATS D'ENSENYAMENT I APRENENTATGE

Les activitats d'ensenyament aprenentatge AEA1 - AEA2 - AEA3 - AEA4 - AEA5 - AEA6 - AEA8 no estan desenvolupades per què no pertanyen aquest exercici.

 




RECURSOS PROPIS PER AQUESTA AEA


METODOLOGIA

Les classes consistiran, majoritàriament, en el desenvolupament de projectes,  reptes o simulacions en petits grups per part dels alumnes.


 INSTRUMENTS D'AVALUACIÓ I RECUPERACIÓ DE LA UNITAT FORMATIVA

Cada activitat d'ensenyament i aprenentatge serà qualificada tenint en compte els seus instruments de qualificació. El lliurament de la memòria i l’assistència a l'entrevista o la presentació dels projectes davant d’un tribunal és obligatòria per a poder avaluar cada activitat d'ensenyament i aprenentatge. De la mateixa manera, no es podrà aprobar la unitat formativa si no es lliuren les memòries escrites ni s'assisteix a les entrevistes/presentacions de totes les activitats.

Aquestes qualificacions de les AEAs s'utilitzaran per a obtenir l'avaluació de cada RA seguint les ponderacions recollides en la següent taula:




La qualificació de la UF s'obtindrà aplicant la següent ponderació:


QUF1 = 0,2 * (RA1 + RA2 + RA3 + RA4 + RA5)


La Unitat Formativa es considerarà aprovada només amb una nota igual o superior a 5 (cinc).


Recuperació de la Unitat Formativa

En cas de que la UF1 no resulti aprovada caldrà tornar a entregar totes les memòries i realitzar les entrevistes o defenses de totes les activitats.



ESPAIS, EQUIPAMENTS I RECURSOS DE LA UF

S’utilitzaran apunts, enllaços web i enunciats de les pràctiques penjats al moodle.


Respecte de les eines, en la mesura del que sigui possible s’utilitzaran eines de sistema o de programari lliure.



Follow me activitat amb drons Tello
.pdf
Download PDF • 11.05MB

12 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Gestió de costos i pressupost

La tasca d'aquest apartat és un audio podcast explicant la importancia de la gestió de costos. La mateixa versió amb una mica d'animació

La gestió de Riscos

La gestió dels risc és un dels processos molt importants a l'hora d'implementar un projecte. Podeu coneixer com funiona la gestió del risc amb aquesta infogràfia autoexplicativa feta amb google slide

Publicar: Blog2_Post
bottom of page